Dlouholetá firma Michelin na poli pneumatik nejrůznějších využití a velký sponzor moto sportu je na trhu hezkou řádku let. V moto sportu jsem nejvíce zažil na gumě Michelin S12 Enduro Comp, kdy zhruba před 10 lety pro hobby jezdce neexistovala lepší guma. Konkurence od Mitas nebyla kvalitní.
Časem jsem přestal jezdit Michelin S12 úplně, protože na trhu se objevilo spoustu lepších gum a za výhodnější cenu. Takže, když jsem dostal od Martina MOTOLINE na test novinku od Michelin, byl jsem částečně skeptický, že to nebude ono .....
Technická specifikace gumy dle výrobce:

VÝJIMEČNÁ PŘILNAVOST A STABILITA

Moto pneu Michelin Enduro Medium R TT 140/80 R18 R70. Výjimečná přilnavost a stabilita. Díky svým vyztuženým blokům a rozměrným blokům dezénu jsou pneumatiky MICHELIN Enduro odolné proti opotřebení a trhání, jakož i lepší mu záběru tvrdých plochách. Optimální komfort díky tlumení a absorpci nárazů (přes kořeny, kameny apod.) a větší stabilita při brzdění.

DEZÉN - ŠPUNTY

Proti staršímu modelu jsem opticky zaznamenal několik změn: jiný dezén, špunty jsou od sebe dále, na vzorku jsou drážky pro maximální záběr

KONKRETNÍ MODEL

Pro test jsem dostal konkrétně model Michelin Enduro Medium 140/80 – 18“

PRVNÍ TEST

Díky své skepsi, jsem pro první použití vzal gumu do tréninku na MX trati, abych vyzkoušel, jak guma drží v zatáčkách a pak na extrem sekci, jak se chová na kládách a kamení. Na začátku jsem zkoušel gumu s Nitro mousse. Musím přiznat, že po chvíli skepse zmizela a já si začal gumu užívat a zkoušet co dokáže. Byl jsem nadšen. V zatáčkách seděla (tvrdý terén) velice dobře a na kamenech nebo kládách se chovala velice jistě. Takže test plynule přešel do ostrého závodu a tím byl ECUP Budišov nad Budišovkou 123 minut. Trať je tady velice různorodá od MX pasáží, po koryta štěrku až po
kamení, kořeny a konče palbou po louce.

S gumou jsem byl maximálně spokojen a po závodě mě čekalo i milé překvapení v jakém se guma nachází stavu – bez jediného utrženého špalku nebo známky devastace.

Stržené hrany nebyl žádný problém a guma fungovala opravdu dobře.

Další šanci dostala guma na závodech CAMS Enduro sprint Zlaté hory, kde se veskrze jednalo kamenitý povrch s extrem vložkou, kde opět nebyl s gumou problém i v nepatrném dešti!!!

S gumou jsem byl maximálně spokojen, takže jsem ji neváhal vyzkoušet (s Tublissem na 0,5 atm) i na extrémním enduru u kolegy Pekelníka a opět se guma ukázala, jako výborně fungující. Zvládla kamenité potoky, kořenové výjezdy!!!